Read in english: Public debate: Professional association of ...
Prima pagină

Dezbatere publica: Asocierea urbanistilor – drept sau obligatie?

Debaterea s-a incheiat. Puteti citi conluziile pe pagina:
Opinii culese din dezbatere privind principii si practica in domeniu

Obiectiv: Dezbaterea pe care o lansam astazi urmareste sa ofere urbanistilor romani, cu ajutorul dumneavoastra, informatii legate de formele si misiunile organizatiilor profesionale. Veti gasi exemple din practica altor tari, dar asteptam si informatii suplimentare din partea dumneavoastra. In continuare este schitat contextul asociativ al practicarii urbanismului in Romania.

Context asociativ in Romania

In anul 2004 s-a infiintat, prin lege, Registrul Urbanistilor din Romania (RUR, www.rur.ro) care functioneaza ca autoritate plasata in subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Efectul deciziilor sale se rasfrange asupra practicienilor, persoane fizice, in domeniul urbanismului.

Dreptul de practica este conditionat de plata catre Registru a mai multor tipuri de taxe. Pentru a fi atestat, urbanistul va achita o taxa de inscriere si una de examinare. Urbanistul primeste dreptul de a practica doar utilizand stampila inmanata de RUR. Pentru elaborarea fiecarui plan, urbanistul va plati o taxa Registrului, taxa ce variaza in functie de categoria de plan si de marimea teritoriului la care planul se refera.

In Romania, elaborarea planurilor de urbanism si amenajarea teritoriul (planuri de dezvoltare si de zonare a terenului) se subcontracteaza de catre administratia locala sau centrala, prin licitatie publica, firmelor private specializate in domeniu.

Dezbaterea

Dezbaterea se organizeaza in jurul urmatoarelor 5 intrebari:

  1. Considerand ca asocierea urbanistilor este benefica, credeti ca o organizatie guvernamentala trebuie sa decida asupra exercitarii dreptului de practica in domeniul urbanismului?
  2. Considerati ca dreptul de practică in domeniul urbanismului, pentru persoanele care au absolvit universitati de urbanism, au dobandit ulterior titluri de master si/sau doctorat si probează prin CV experienta in domeniu, poate fi conditionat de calitatea de membru in Registrul Urbanistilor?
  3. Credeti ca dreptul de practica in domeniul urbanismului poate fi acordat unei persoane pe categorii de studii sau planuri (ex.: urbanist doar pentru planuri zonale, planuri generale, sau planuri regionale, etc)?
  4. Puteti comenta obligatia ca urbanistii sa fie asigurati pentru activitati in domeniul urbanismului pe care le prestează pentru un client public sau privat?
  5. Cum pot fi definite experienta profesionala in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului si conflictul de interese in aceasta profesiune?

Rezultatul acestei dezbateri va fi publicat pe site-ul IHS Romania la sfarsitul lunii mai 2006. Pentru orice alte informatii, va rugam sa ne contactati la adresa: office@ihs-romania.ro

Va multumim!


Despre noi
Experiență
Arhiva

IHS Romania SRL | Nr.reg. J40/14697/1994 | CUI: RO6135554
str. Victor Eftimiu 5-7, sector 1, București, România | tel/fax: +4021-313-7475 | email: office@ihs-romania.ro